Blog

15 Temmuz’un Yıl Dönümüne İstinaden Üniversitelerle İlgili Bir Analiz

15 Temmuz’un yıl dönümünde fetö denilen terör örgütü ile üniversitelerde yeterince inceleme ve temizlik yapılmadığını belirtmek yanlış olmayacaktır. Güvenlik ve istihbarat alanlarında gerçekleştirilen derinlemesine temizlik, belki önemsenmediği için belki de henüz sıra gelmediği için üniversitelerde yüzeysel ve kurumların inisiyatifine bırakılarak gerçekleştirilmiştir.

Bu çerçevede, akademinin kendi dinamikleri kapsamında fetö temizliğinin gerçekleştirilmesi tüm bilim camiasının en önemli beklentilerinden biridir.

Üniversitelerde fetö temizliği için yapılması gereken şu şekilde sıralanabilir:

  1. Kapatılan ya da editörleri değiştirilerek kapatılmaktan kurtulan fetö dergilerinde sistematik bir şekilde yayın yapanların unvanları geri alınmalıdır. Birçok kişi bu dergilerde yaptıkları yayınları CV’lerinde gizlemektedir. Oysa Dr. Öğr. Üyesi, Doçent ya da Profesör unvanı alırken bu yayınları kullanmışlardır. Dolayısı ile bu yayınlar ve bu yayınlarla alınan unvanlar ve sonrasında yapılmış tüm yayınlar silinmelidir. Bu konuda aynı dergide sistematik olarak 1 yılda en az 3 yayın yapandan tutun da arsızlaşarak aynı sayıda 3-4 makale yayınlayan insanlar olduğu söylenmektedir.
  2. Bu dergilerin editör kurullarında ya da hakemlik süreçlerinde yer alan kişiler araştırılmalıdır.
  3. Fetönün atıf çetesi ile bilimsel yayınlara yapılan sistematik atıflar tespit edilmeli ve bu gruptaki insanların unvanları geri alınmalıdır. Gerek kapatılan dergilerde gerekse uluslararası bazı dergilerle işbirliği içerisinde sürekli birbirine atıf yapan yayın gruplarının varlığı bilinmektedir. 2016’ya kadar atıf listelerinde en üst sıralarda bulunanlara 2017 ile birlikte neden az atıf yapıldığı araştırılmalıdır.
  4. Doktora eğitimini özellikle erken bitiren insanlar araştırılmalıdır. 3 yıldan tutun da 1,5 yılda doktora eğitimini bitirene kadar birçok insanın var olduğu söylenmektedir. Doktora eğitiminde, en az 1 yıl ders, yeterlilik sınavı, en az 3 tez izleme dönemi ve savunma sınavını yasal olarak da (2016 öncesi dönem için) akademik olarak da 3,5 yıldan önce bitirmek mümkün değildir. YÖK bu hususu tespit ettiği için Doktora eğitim süresinin yasal olarak en az 4 yıl süreceğini 2016 yılında (darbe girişimi sonrasında) yönetmeliğe eklemiştir.
  5. Fetöden ihraç edilen, açığa alınan ve fetö dergilerinde görev alan kişilerin isimlerinin olduğu YL ve Doktora programları araştırılmalıdır. Özellikle her alandan öğrenci alabilen disiplinlerarası uydurma alanlarda açılan programlar mercek altına alınmalıdır.
  6. Devletin düzenlediği YDS, ÜDS, KPDS, YÖKDİL vb. sınavlarda bir türlü barajı geçemezken IELTS ile 2 – 3 kat yüksek puan alarak baraj sorununu halleden yada YDS, KPDS gibi sınavların şüpheli listesinde bulunan kişilerin unvanları geri alınmalıdır.
  7. Fetöden ihraç edilenlerin ve uzun süreler açığa alınanların danışmanlık yaptıkları ya da sistematik olarak jürilerinde oldukları insanlar araştırılmalıdır. Jüri grupları ile unvan sahibi yapılanlar ve bu jüri gruplarına dahil olanlar incelenmelidir.
  8. Bu maddelerden herhangi birine uyan insanlar tedbir amaçlı yönetici yapılmamalı, yapılanlar ise görevden alınmalıdır.
  9. Temizliğin kurumların inisiyatifine bırakılması nedeni ile kişisel hesaplarla adı çıkarılan ya da açığa alınan insanlar için hesap sorulmalı, bir kazanç sistemi kuran terör örgütünden kazanç sağlayanlar merkezi bir kurum tarafından görevden uzaklaştırılmalıdır.
  10. Fetö ile irtibatlı, iltisaklı yada mensubiyet ilişkisi bulunduğu halde bunları “fetönün terör örgütü olduğunu bilmeden gerçekleştirdiklerini” beyan ettikleri için haklarında hüküm bulunmayan kişiler ise kesinlikle görevlerinde yükseltilmemeli, yönetici yapılmamalı, kritik görevlere getirilmemelidir. Bu kişiler dikkatle izlenmelidir. Unutulmamalıdır ki, Allah korusun, Türk milletinin feraseti olmasa farklı bir 16 Temmuz sabahına uyanıyor olabilirdik.

Kürşat Taştan